TNO Fysieke belasting

FYSIEKE BELASTING

beoordelen, aanpakken en kennis delen

Op deze site vindt u gratis hulpmiddelen om zelf fysieke belasting op het werk te beoordelen en een wegwijzer om direct aan de slag te gaan met het aanpakken van fysieke belasting. U kunt zich ook aanmelden voor het netwerk Duurzaam Fysiek Werk. Maak hieronder uw keuze.

Beoordelingsinstrumenten

Ik wil de fysieke belasting in mijn organisatie beoordelen

klik op een instrument voor een korte beschrijving

Met de checklist fysieke belasting kan een eerste risico-inventarisatie uitgevoerd worden voor mogelijke risico’s van alle soorten fysieke belasting. De resultaten geven een overzicht van de aanwezige risico’s bij de beoordeelde taak.

Meer informatie » Open instrument

HARM geeft u inzicht in de risico’s door hand- armtaken. In 6 stappen bepaalt u per taak het risico op arm-, nek- of schouderklachten. In de resultaten wordt aangegeven in welke mate de aanwezige risicofactoren bijdragen aan het totale risico.

Meer informatie » Open instrument

Het WHI kan ingezet worden om te bepalen of er risico’s aanwezig zijn door ongunstige werkhoudingen. De resultaten van het WHI geven u inzicht of, en zo ja bij welke specifieke houdingen dit het geval is.

Meer informatie » Open instrument

De Duw en Trek Check (DUTCH) is een methode om de fysieke belasting te bepalen, die optreedt bij het uitvoeren van duw- en trektaken. Het instrument is relatief eenvoudig toe te passen, er zijn geen krachtmetingen nodig.

Meer informatie » Open instrument

Met de checklist Beter Achter je Schermen (BAS) kunt u nagaan of u uw werkzaamheden achter een beeldscherm op een gezonde manier doet. De resultaten geven aanwezige risico’s en verbeterpunten voor uw situatie.

Meer informatie » Open instrument

Wegwijzer

Ik wil de fysieke belasting in mijn organisatie aanpakken

Wegwijzer

Fysiek zwaar werk kan de duurzame inzetbaarheid belemmeren. Deze wegwijzer helpt je in 5 stappen op weg het werk lichter te maken.

Naar de Wegwijzer »
Oplossingsrichtingen »
Netwerk en goede voorbeelden

Ik wil weten hoe andere organisaties fysieke belasting aanpakken of wil mijn kennis delen

In het Netwerk Duurzaam Fysiek Werk delen bedrijven kennis en ervaringen. Via de nieuwsbrief en bijeenkomsten kan je aansluiten.

Meer over het netwerk en bijeenkomsten »

Welke maatregelen kan je nemen om werk lichter te maken? Hoe pak je dit aan en wat levert het op?

Bekijk de Goede Voorbeelden »

Bekijk hier oplossingsrichtingen voor veel voorkomende knelpunten.

Oplossingsrichtingen »
Nieuws

Save the date Fysiek Werk: Wat werkt?

Aankondiging

Welke invloed heeft langdurig fysiek werk op het lichaam? Hoe ga je om met ploegendiensten? Wat kun je als werkgever en werknemer doen om duurzame inzetbaarheid te bevorderen? We nodigen u als ervaringsdeskundigen uit om uw kennis te delen met wetenschappers en andere werkgevers tijdens de netwerkbijeenkomst Fysiek Werk: Wat werkt? op donderdagmiddag 15 juni.
 
Bij Loders Croklaan (producent van speciale vetten) in Wormerveer, winnaar van de Goede Praktijken Competitie, praten we met u en andere werkgevers over de invloed van langdurige blootstelling aan fysiek zwaar werk. Zo experimenteert Loders Croklaan met duo- en triobanen zodat ook oudere werknemers met fysiek werk in ploegendiensten duurzaam inzetbaar blijven. De bijeenkomst wordt geleid door oud BNR-presentatrice Marijke Roskam.
Op basis van uw ervaringen en actuele wetenschappelijke kennis willen we de komende maanden gezamenlijk toewerken naar een manifest waarmee andere werkgevers geïnspireerd en geactiveerd worden om aan de slag te gaan met duurzaam fysiek werk.
 
We hopen dat u donderdag 15 juni ook uw kennis met ons en de andere aanwezigen wilt delen. Binnenkort ontvangt u meer informatie over het programma. Hopelijk tot dan!

Schrijf u hier nu alvast in!

 

Winactie Week van de RI&E

Fysieke belasting is een vast onderdeel in de RI&E, maar de RI&E geeft vaak geen èchte beoordeling van bijvoorbeeld het tilwerk of de werkhoudingen. Om toch op een eenvoudige en snelle manier inzicht te krijgen in de risico’s op lichamelijke klachten kan de Checklist fysieke belasting je helpen. De resultaten geven een overzicht van mogelijke knelpunten zodat je op een efficiënte manier bij de belangrijkste punten terecht komt en direct aan de slag kunt met het zoeken en implementeren van maatregelen.

Vul je de Checklist fysieke belasting in tijdens de Week van de RI&E, dan maak je kans op mooie prijzen. Onder de deelnemers verloten we een activity tracker, een zitbal en een relax pakketje van Rituals. De winnaars krijgen persoonlijk bericht en worden na de week van de RI&E bekend gemaakt op onze website.

Klik op onderstaande logo voor meer informatie over de Week van de RI&E: