TNO Fysieke belasting

FYSIEKE BELASTING

beoordelen, aanpakken en kennis delen

Op deze site vindt u gratis hulpmiddelen om zelf fysieke belasting op het werk te beoordelen en een wegwijzer om direct aan de slag te gaan met het aanpakken van fysieke belasting. U kunt zich ook aanmelden voor het netwerk Duurzaam Fysiek Werk. Maak hieronder uw keuze.

Beoordelingsinstrumenten

Ik wil de fysieke belasting in mijn organisatie beoordelen

klik op een instrument voor een korte beschrijving

Met de checklist fysieke belasting kan een eerste risico-inventarisatie uitgevoerd worden voor mogelijke risico’s van alle soorten fysieke belasting. De resultaten geven een overzicht van de aanwezige risico’s bij de beoordeelde taak.

Meer informatie » Open instrument

HARM geeft u inzicht in de risico’s door hand- armtaken. In 6 stappen bepaalt u per taak het risico op arm-, nek- of schouderklachten. In de resultaten wordt aangegeven in welke mate de aanwezige risicofactoren bijdragen aan het totale risico.

Meer informatie » Open instrument

Het WHI kan ingezet worden om te bepalen of er risico’s aanwezig zijn door ongunstige werkhoudingen. De resultaten van het WHI geven u inzicht of, en zo ja bij welke specifieke houdingen dit het geval is.

Meer informatie » Open instrument

De Duw en Trek Check (DUTCH) is een methode om de fysieke belasting te bepalen, die optreedt bij het uitvoeren van duw- en trektaken. Het instrument is relatief eenvoudig toe te passen, er zijn geen krachtmetingen nodig.

Meer informatie » Open instrument

Met de checklist Beter Achter je Schermen (BAS) kunt u nagaan of u uw werkzaamheden achter een beeldscherm op een gezonde manier doet. De resultaten geven aanwezige risico’s en verbeterpunten voor uw situatie.

Meer informatie » Open instrument

Wegwijzer

Ik wil de fysieke belasting in mijn organisatie aanpakken

Wegwijzer

Fysiek zwaar werk kan de duurzame inzetbaarheid belemmeren. Deze wegwijzer helpt je in 5 stappen op weg het werk lichter te maken.

Naar de Wegwijzer »
Oplossingsrichtingen »
Netwerk en goede voorbeelden

Ik wil weten hoe andere organisaties fysieke belasting aanpakken of wil mijn kennis delen

In het Netwerk Duurzaam Fysiek Werk delen bedrijven kennis en ervaringen. Via de nieuwsbrief en bijeenkomsten kan je aansluiten.

Meer over het netwerk en bijeenkomsten »

Welke maatregelen kan je nemen om werk lichter te maken? Hoe pak je dit aan en wat levert het op?

Bekijk de Goede Voorbeelden »

Bekijk hier oplossingsrichtingen voor veel voorkomende knelpunten.

Oplossingsrichtingen »
Nieuws

Netwerk voor Duurzaam Fysiek Werk: 4e Landelijke dag bij PostNL

De netwerkbijeenkomst Fysiek Werk: Wat Werkt? vindt plaats op dinsdag 26 september van 13.00 - 17.00 uur bij PostNL in Hoofddorp. Tijdens deze bijeenkomst worden wetenschap en praktijk samengebracht. Wat weten we uit onderzoek en wat is de ervaring van bedrijven en organisaties? Door de kennis van nu te bundelen, leren we ‘wat werkt’ op het gebied van fysiek werk en welke uitdagingen er zijn voor de toekomst. Wat kun je als werkgever en werknemer doen om duurzame inzetbaarheid te bevorderen? Hoe krijg je de werknemers mee? Hoe borg je de aanpak? Er zijn nog plekken over dus u kunt zich alsnog aanmelden. Graag delen wij het programma met u. 

13.30 uur – Inloop van de deelnemers

14.00 uur – Welkom door de gespreksleider Marijke Roskam & opening door Esther de Kleuver (directeur Gezond en Veilig Werken)

14.10 uur – Interview met PostNL

14.25 uur – Presentatie door Marcel Bullinga met ruimte voor vragen
Ben jij futureproof? Zijn wij overbodig over 10 jaar? Trendwatcher en futurist Marcel Bullinga neemt ons tijdens de bijeenkomst mee in zijn visie over de toekomst. In 10 vragen voor de toekomst schetst hij een beeld over fysiek werk en de beroepen van de morgen. 

14.50 – Ruimte voor vragen 

15.00 uur – Start tafelsessies ronde 1
Per tafel wordt er een thema besproken aan de hand van een vraag, geïntroduceerd door een expert/werkgever. Een aantal voorbeelden: PostNL, Nissan, Bilderberg, Bergschenhoek Groep, Sligro Food Group, Stichting IZZ en Engie.

15.45 uur – Korte pauze

16.00 uur – Start tafelsessies ronde 2

16.45 uur – Centrale discussie en plenaire afsluiting

17.15 uur – Einde bijeenkomst en netwerkborrel

Wij hopen van harte dat u samen met ons wil meedenken over de visie op fysiek werk voor de komende jaren. Binnenkort ontvangt u meer informatie over het programma. Graag tot 26 september

Het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid
TNO
Buro voor Fysieke Arbeid

cartoon

Winnaars winactie week van de RI&E

Tijdens de week van de RI&E (12-16 juni) maakten gebruikers van de Checklist Fysieke Belasting kans op mooie prijzen. Onder de invullers gedurende die week werden een activity tracker en een zitbal verloot. De gelukkigen hebben inmiddels persoonlijk bericht ontvangen. Robert Bernard van Gemeente Amsterdam won de zitbal en Suzanne Keller van Americol BV de activity tracker.

De checklist is te vinden op www.fysiekebelasting.tno.nl en is gratis beschikbaar. De checklist kan gebruikt worden om op een eenvoudige en snelle manier inzicht te krijgen in de risico’s op lichamelijke klachten. De resultaten geven een overzicht van mogelijke knelpunten zodat je op een efficiënte manier bij de belangrijkste punten terecht komt en direct aan de slag kunt met het zoeken en implementeren van maatregelen.