TNO Fysieke belasting

TNO Fysieke belasting

beoordelen, aanpakken en kennis delen

BewustBelast, de Fysieke Belasting-app voor werknemers

Om werknemers in hun denkwijze mee te nemen van ‘accepteren’ naar ‘oplossen’ is de app BewustBelast ontwikkeld. De app is een hulpmiddel voor werknemers om bewust gezonde keuzes te maken.

 

Denkwijze: van accepteren naar oplossen

 

Het creëren van een gezonde werksituatie is een gezamenlijke verantwoordelijkheid van werkgever en werknemers. Werkgevers verzorgen de randvoorwaarden, werknemers maken op de werkvloer iedere dag bewuste en onbewuste keuzes over hoe zij hun werkzaamheden uitvoeren. Denk hierbij aan de houding van romp of ledematen, het nemen van pauzes, het gebruik maken van beschikbare hulpmiddelen en het bespreken van knelpunten.

Inzicht en bewust gezonde keuzes

Het doel van de app is om werknemers te ondersteunen in het maken van ‘bewust gezonde keuzes’, door ze inzicht te geven in hun eigen risico’s, te laten zien welke invloed ze zelf hebben om risico’s te verminderen en te stimuleren daar echt mee aan de slag te gaan: zelf of samen met de preventiemedewerker. Bekijk de pagina Bewust Belast voor meer informatie en tips over het inzetten van de app in uw organisatie.

Voor wie?

De app is geschikt voor werknemers, in alle branches en sectoren, die in hun dagelijkse werk te maken hebben met fysiek zwaar werk. De app is gratis en beschikbaar voor Android en iOS (minimale versies: Android 5.0, iOS 10.0).

Doe mee met onderzoek naar het effect van de app

TNO onderzoekt dit jaar het effect van de app om na te gaan of werknemers met de app een actievere en creatievere houding ten opzichte van hun fysiek zware taken aannemen. En of de app een hulpmiddel is voor preventiemedewerkers zodat knelpunten eerder aan het licht komen en oplossingen gezamenlijk gezocht kunnen worden. In het voorjaar willen we enkele bedrijven volgen die de app in hun organisatie gebruiken. Bent u enthousiast om mee te doen? Of nieuwsgierig wat deelname precies inhoudt? Stuur dan een e-mail naar Heleen de Kraker: heleen.dekraker@tno.nl voor meer informatie.