TNO Fysieke belasting

TNO Fysieke belasting

beoordelen, aanpakken en kennis delen

Hoe TOP werk jij?

Voel jij de lichamelijke belasting op het werk letterlijk terug in je rug, arm, knie? Je bent niet de enige:

  • 2 op de 5 werknemers in Nederland heeft te maken heeft met lichamelijk belastend werk, zoals zwaar tillen, veel bukken of aan de lopende band dezelfde beweging maken.
  • 460.000 werknemers hebben een beroepsziekte aan hun rug, arm, nek, schouder, knie of heup.

Dat zorgt niet alleen voor veel persoonlijk leed, uitval en arbeidsongeschiktheid, maar levert jaarlijks ook hoge kosten voor werkgevers en de maatschappij op. Voorkomen is dus in ieders belang.
>> Bekijk hier de factsheet.

Doe de test!

Wil jij weten of jouw lichaam verkeerd wordt belast tijdens jouw werk? Doe dan de test op www.hoetopwerkjij.nl en weet in 5 minuten welke risico’s jij mogelijk loopt en wat jij kunt doen om die te verminderen!

Inzicht in belasting

De praktische checklists van TNO Fysieke belasting helpen om de lichamelijke belasting in kaart te brengen. Bekijk hier het overzicht.

Op de campagnewebsite van het ministerie van SZW vind je nog veel meer informatie en de toolbox lichamelijke belasting.

>> Wat kan ik als werkgever doen tegen lichamelijke belasting?
>> Wat kan ik als werknemer doen tegen lichamelijke belasting?
>> Toolbox lichamelijke belasting

De TOP-strategie

Hoe voorkom je dat er klachten ontstaan door fysieke belasting? Dat doe je door eerst goed de risico’s in kaart te brengen, waarna je kunt nadenken hoe deze kunnen worden weggenomen. Er zijn vaak meerdere opties, maar de ene maatregel heeft meer effect dan de andere. De volgorde waarin je het beste maatregelen kunt nemen, heet de TOP-strategie (Technische – Organisatorische – Persoonsgebonden maatregelen). \

>> Lees hier verder over de TOP-strategie