TNO Fysieke belasting

FYSIEKE BELASTING

beoordelen, aanpakken en kennis delen

Nieuws

Pay it Forward: Océ Technologies in Venlo woensdag 22 november

 

Op woensdag 22 november opent Océ Technologies in Venlo haar deuren voor de laatste Pay it Forward van 2017. Van 12.00 uur tot 17.00 uur bent u van harte welkom om meegenomen te worden in de wereld van Océ Technologies.

Tijdens de bijeenkomst maken we kennis met de organisatie Océ - Technologies B.V. , en de OHS - Health Department en horen en zien we hoe ze invulling gegeven hebben aan de thema’s duurzame inzetbaarheid, vitaliteit en de aanpak fysieke belasting. Daarnaast wordt er kort stil gestaan bij de huidige normontwikkeling inzake fysieke belasting en ergonomie.

 

Het programma ziet er als volgt uit:

12.00 uur:                             Inloop met lunch
13.00 uur:                             Introductie TNO en Océ
13.15 uur:                             Vitaliteit en duurzame inzetbaarheid bij Océ
13.45 uur:                             Aanpak fysieke belasting door Océ
14.15 uur:                             Normen en richtlijnen ergonomie, NEN
14.30 uur:                             Rondleiding logistiek centrum
15.20 uur:                             Rondleiding Customer Experience Centre
16.15 uur:                             Afsluiting inclusief discussie en een hapje en drankje.

 
Wilt u op interactieve wijze een kijkje in de keuken nemen bij Océ en zien hoe zij omgaan met duurzame inzetbaarheid en met name fysieke belasting? Meld u dan nu alvast aan voor het bezoek!

We hopen u te zien op de 22
e!

Vriendelijke groet,

Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid
Buro voor Fysieke Arbeid
TNO

 

 

 

 

Congres Week van de Werkstress: 13 november

Maandag 13 november van 13.00 tot 17.00 uur
Fokker Terminal - Binckhorstlaan 249, Den Haag

Wat werkt wel en wat werkt niet bij duurzame inzetbaarheid? Deze vraag staat centraal in de verschillende sessies en onderwerpen die tijdens het congres besproken worden. De focus ligt op de combinatie tussen wetenschappelijke kennis en praktijkvoorbeelden. U kunt zich nog aanmelden voor het congres, dat kan hier.

Het programma:
13.00 uur - Inloop
13.30 uur - Start programma & Introductie door de  dagvoorzitter Marijke Roskam
13.40 uur - Welkom door het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid
13.50 uur - Interview met Arko van Brakel, ondernemer en ambassadeur van het eerste uur
14.10 uur - Werksessie - ronde 1

Werksessie 1: Michelle van Laethem (UvA)

A hard day’s night: werkstress, piekeren & slaap

Arbeidspsycholoog Michelle Van Laethem is Assistant Professor aan de Universiteit van Amsterdam. Tijdens deze interactieve sessie vertelt Michelle over de wederzijdse relatie tussen stress en slaap en de rol van piekeren hierbij. Maar ook over de verbondenheid van werknemers met hun werkplek, bijvoorbeeld via werkgerelateerd smartphone-gebruik of de ervaren druk om snel te antwoorden op werkgerelateerde berichten. Hoe beïnvloedt dit je slaap en werkprestatie? 

Werksessie 2: Koen Hogenelst (TNO)  

Innovaties in stress, monitoring en management

Dr. Koen Hogenelst doet onderzoek naar stress bij TNO. Maar wat doet stress precies in het lichaam? En hoe meet je dit met de nieuwste technologie? Als we het meten wie moet er dan wat aan doen? Ligt de verantwoordelijkheid van het welzijn van werknemers bij de werknemer zelf of bij de werkgever? In deze sessie gaat u over deze vragen in gesprek.

Werksessie 3: Joep van den Eerenbeemt (TNO)

Angst voor leren. Scholing bij lager opgeleiden

Psycholoog Joep van den Eerenbeemt is sinds 2015 werkzaam bij TNO als Scientist Innovator. Tijdens deze interactieve werksessie legt hij de link tussen de stress die mensen ervaren gedurende momenten van angst en de stress die bij (een deel van) lager opgeleide medewerkers ontstaat wanneer ze moeten leren. Hij gaat met u in gesprek over wat wij als mensen spannend vinden en hoe uw medewerkers met deze angsten omgaan. Hoe gaat u als werkgever het beste met deze angsten om?

Werksessie 4: Anouk ten Arve & Babette Bronkhorst (Stichting IZZ)

Het belang van organisatieklimaat om fysieke arbeid te verbeteren

Anouk ten Arve is programmamanager en Babette Bronkhorst projectmanager Gezond werken in de zorg bij Stichting IZZ. Tijdens deze sessie staat de vraag centraal hoe je er als bedrijf voor kan zorgen dat werknemers meegaan in een aanpak rond fysieke arbeid. De nadruk ligt tijdens de workshop op het verbeteren van het organisatieklimaat waardoor de fysieke arbeidsomstandigheden en vervolgens de lichamelijke gezondheid verbeteren. Dit doen ze door middel van een interactieve sessie waarin een aantal prikkelende stellingen de revue passeren.

Werksessie 5: Sietske Rauwerdink (De Koers)

Ga de dialoog aan over werkstress in uw organisatie met de KoersKaart

Tijdens deze sessie gaat u met behulp van de KoersKaart en de digitale versie, de RoadMapp, in gesprek over werkstress binnen uw organisatie. U vult de KoersKaart in met de andere deelnemers en zult in gesprek gaan over werkstress, ongewenst gedrag en duurzame inzetbaarheid.

Werksessie 6: Jessica van Wingerden & Isolde Kolkhuis Tanke (Schouten & Nelissen)

Hoe kunt u ActieTeams inzetten in uw organisatie om werkstress te bestrijden?

In deze interactieve workshop nemen Jessica van Wingerden en Isolde Kolkhuis Tanke van Schouten en Nelissen je mee in de kracht van het ActieOnderzoek-ActieTeams en ActieLeren. Hoe kan je dit inzetten om werkstress en ongewenst gedrag in jouw organisatie te bestrijden? Door een koppeling te maken van de theorie naar de praktijk en de dialoog aan te gaan krijgen de aanwezigen een goed beeld over de potentie van deze aanpak.

14.55 uur - Pauze
15.25 uur - Werksessie - ronde 2
16.10 uur - Aan tafel! met Benno Schildkamp (Foodconnect), Els van Batum (Bilderberg Groep), Ronald van Es (Macaw) en Jolanda Janssen (Klenet).

Goede voorbeelden uit het netwerk Duurzame Inzetbaarheid

16.45 uur - Interactieve plenaire afsluiting
17.00 uur - Netwerkborrel

Netwerk voor Duurzaam Fysiek Werk: 4e Landelijke dag bij PostNL

De netwerkbijeenkomst Fysiek Werk: Wat Werkt? vindt plaats op dinsdag 26 september van 13.00 - 17.00 uur bij PostNL in Hoofddorp. Tijdens deze bijeenkomst worden wetenschap en praktijk samengebracht. Wat weten we uit onderzoek en wat is de ervaring van bedrijven en organisaties? Door de kennis van nu te bundelen, leren we ‘wat werkt’ op het gebied van fysiek werk en welke uitdagingen er zijn voor de toekomst. Wat kun je als werkgever en werknemer doen om duurzame inzetbaarheid te bevorderen? Hoe krijg je de werknemers mee? Hoe borg je de aanpak? Er zijn nog plekken over dus u kunt zich alsnog aanmelden. Graag delen wij het programma met u. 

13.30 uur – Inloop van de deelnemers

14.00 uur – Welkom door de gespreksleider Marijke Roskam & opening door Esther de Kleuver (directeur Gezond en Veilig Werken)

14.10 uur – Interview met PostNL

14.25 uur – Presentatie door Marcel Bullinga met ruimte voor vragen
Ben jij futureproof? Zijn wij overbodig over 10 jaar? Trendwatcher en futurist Marcel Bullinga neemt ons tijdens de bijeenkomst mee in zijn visie over de toekomst. In 10 vragen voor de toekomst schetst hij een beeld over fysiek werk en de beroepen van de morgen. 

14.50 – Ruimte voor vragen 

15.00 uur – Start tafelsessies ronde 1
Per tafel wordt er een thema besproken aan de hand van een vraag, geïntroduceerd door een expert/werkgever. Een aantal voorbeelden: PostNL, Nissan, Bilderberg, Bergschenhoek Groep, Sligro Food Group, Stichting IZZ en Engie.

15.45 uur – Korte pauze

16.00 uur – Start tafelsessies ronde 2

16.45 uur – Centrale discussie en plenaire afsluiting

17.15 uur – Einde bijeenkomst en netwerkborrel

Wij hopen van harte dat u samen met ons wil meedenken over de visie op fysiek werk voor de komende jaren. Binnenkort ontvangt u meer informatie over het programma. Graag tot 26 september

Het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid
TNO
Buro voor Fysieke Arbeid

cartoon

Winnaars winactie week van de RI&E

Tijdens de week van de RI&E (12-16 juni) maakten gebruikers van de Checklist Fysieke Belasting kans op mooie prijzen. Onder de invullers gedurende die week werden een activity tracker en een zitbal verloot. De gelukkigen hebben inmiddels persoonlijk bericht ontvangen. Robert Bernard van Gemeente Amsterdam won de zitbal en Suzanne Keller van Americol BV de activity tracker.

De checklist is te vinden op www.fysiekebelasting.tno.nl en is gratis beschikbaar. De checklist kan gebruikt worden om op een eenvoudige en snelle manier inzicht te krijgen in de risico’s op lichamelijke klachten. De resultaten geven een overzicht van mogelijke knelpunten zodat je op een efficiënte manier bij de belangrijkste punten terecht komt en direct aan de slag kunt met het zoeken en implementeren van maatregelen.

 

Terugblik Pay-it-Forward bijeenkomst bij Loders Croklaan

Fysiek zwaar werk, hoe ga je daar als werkgever goed mee om? Welke maatregelen moet je als bedrijf nemen om de fysieke belasting van werknemers te verminderen? Hoe verander je het gedrag van je werknemers en hoe kunnen overheid en branchepartijen een effectieve aanpak ondersteunen?

Het thema fysiek zwaar werk werd besproken tijdens de netwerkbijeenkomst Fysiek Werkt: Wat Werkt?, georganiseerd door het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid samen met TNO, het Nederlands Focal Point voor Veiligheid en Gezondheid op het Werk en Buro voor Fysieke Arbeid. De locatie: Loders Croklaan in Wormerveer.

Lees het complete verslag hier >>

Save the date Fysiek Werk: Wat werkt?

Aankondiging

Welke invloed heeft langdurig fysiek werk op het lichaam? Hoe ga je om met ploegendiensten? Wat kun je als werkgever en werknemer doen om duurzame inzetbaarheid te bevorderen? We nodigen u als ervaringsdeskundigen uit om uw kennis te delen met wetenschappers en andere werkgevers tijdens de netwerkbijeenkomst Fysiek Werk: Wat werkt? op donderdagmiddag 15 juni.
 
Bij Loders Croklaan (producent van speciale vetten) in Wormerveer, winnaar van de Goede Praktijken Competitie, praten we met u en andere werkgevers over de invloed van langdurige blootstelling aan fysiek zwaar werk. Zo experimenteert Loders Croklaan met duo- en triobanen zodat ook oudere werknemers met fysiek werk in ploegendiensten duurzaam inzetbaar blijven. De bijeenkomst wordt geleid door oud BNR-presentatrice Marijke Roskam.
Op basis van uw ervaringen en actuele wetenschappelijke kennis willen we de komende maanden gezamenlijk toewerken naar een manifest waarmee andere werkgevers geïnspireerd en geactiveerd worden om aan de slag te gaan met duurzaam fysiek werk.
 
We hopen dat u donderdag 15 juni ook uw kennis met ons en de andere aanwezigen wilt delen. Binnenkort ontvangt u meer informatie over het programma. Hopelijk tot dan!

Schrijf u hier nu alvast in!

 

PIF bijeenkomst ENGIE 9 maart 2017

Op donderdag 9 maart 2017 vond de eerste Pay It Forward bijeenkomst van dit jaar plaats, bij ENGIE Centrale Prefabricage in Dordrecht. ENGIE is onderdeel van ENGIE Services, een technisch dienstverlener voor onder andere de (petro)chemie, industrie, pharma, marine en offshore. ENGIE produceert in haar verschillende grote werkplaatsen skidbouw, installatieonderdelen, leidingen, vaten en tanks. In de werkplaats bij ENGIE’s Centrale Prefabricage werken zo’n 100 à 120 lassers en fitters.

Een veertigtal bedrijven wisselde van gedachten over het thema 'Een bronaanpak in de werkplaats'. Lees hier het volledige verslag >>

Factsheet Langdurig Zitten

In deze factsheet staan recente Nederlandse en Europese cijfers op een rij. Nederlanders zitten veel, in vergelijking met andere EU-landen zelfs het meest. Een derde tot de helft van het zitten gebeurt op het werk. Dit heeft negatieve gevolgen voor de gezondheid. Er zijn verschillende manieren om hier iets aan te doen. Lees meer in de factsheet!

Terugblik bijeenkomst 1 november 2016: ‘Duurzaam fysiek werk: Kan het niet anders?’

Om initiatieven op het gebied van duurzame inzetbaarheid succesvol te maken, is het belangrijk om medewerkers er nauw bij te betrekken. Continue communicatie en het voortdurend duidelijk maken van het belang van goede arbeidsomstandigheden zijn cruciaal. Dat was de rode draad in de gesprekken en presentaties tijdens de bijeenkomst ‘Duurzaam fysiek werk: Kan het niet anders?’ op 1 november 2016 bij Technische Unie in Alphen aan den Rijn.

Lees hier het volledige verslag

Nieuwe factsheet Fysieke Belasting 2016

Fysieke belasting is naast psychosociale arbeidsbelasting nog altijd de belangrijkste oorzaak van beroepsziekten en verzuim. Van alle werknemers moet 42% fysiek belastend werk doen. Van alle verzuimdagen is 34% te wijten aan werkgerelateerde klachten aan het bewegingsapparaat. Deze factsheet bevat de meest actuele cijfers!