TNO Fysieke belasting

FYSIEKE BELASTING

beoordelen, aanpakken en kennis delen

Nieuws

Aanpak organisatieklimaat IZZ

IZZ is het ledencollectief van medewerkers in de zorg en heeft meer dan 400.000 leden. Anouk ten Arve, programmamanager gezond werken in de zorg en Babette Bronkhorst, promovenda aan de Erasmus Universiteit Rotterdam en projectmanager gezond werken in de zorg vertellen over een aanpak gericht op het veranderen van het organisatieklimaat in zorginstellingen om zodoende gezond gedrag te bevorderen.

Terugblik Pay-it-Forward bijeenkomst bij Loders Croklaan

Fysiek zwaar werk, hoe ga je daar als werkgever goed mee om? Welke maatregelen moet je als bedrijf nemen om de fysieke belasting van werknemers te verminderen? Hoe verander je het gedrag van je werknemers en hoe kunnen overheid en branchepartijen een effectieve aanpak ondersteunen?

Het thema fysiek zwaar werk werd besproken tijdens de netwerkbijeenkomst Fysiek Werkt: Wat Werkt?, georganiseerd door het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid samen met TNO, het Nederlands Focal Point voor Veiligheid en Gezondheid op het Werk en Buro voor Fysieke Arbeid. De locatie: Loders Croklaan in Wormerveer.

Lees het complete verslag hier >>

PIF bijeenkomst ENGIE 9 maart 2017

Op donderdag 9 maart 2017 vond de eerste Pay It Forward bijeenkomst van dit jaar plaats, bij ENGIE Centrale Prefabricage in Dordrecht. ENGIE is onderdeel van ENGIE Services, een technisch dienstverlener voor onder andere de (petro)chemie, industrie, pharma, marine en offshore. ENGIE produceert in haar verschillende grote werkplaatsen skidbouw, installatieonderdelen, leidingen, vaten en tanks. In de werkplaats bij ENGIE’s Centrale Prefabricage werken zo’n 100 à 120 lassers en fitters.

Een veertigtal bedrijven wisselde van gedachten over het thema 'Een bronaanpak in de werkplaats'. Lees hier het volledige verslag >>

Factsheet Langdurig Zitten

In deze factsheet staan recente Nederlandse en Europese cijfers op een rij. Nederlanders zitten veel, in vergelijking met andere EU-landen zelfs het meest. Een derde tot de helft van het zitten gebeurt op het werk. Dit heeft negatieve gevolgen voor de gezondheid. Er zijn verschillende manieren om hier iets aan te doen. Lees meer in de factsheet!

Terugblik bijeenkomst 1 november 2016: ‘Duurzaam fysiek werk: Kan het niet anders?’

Om initiatieven op het gebied van duurzame inzetbaarheid succesvol te maken, is het belangrijk om medewerkers er nauw bij te betrekken. Continue communicatie en het voortdurend duidelijk maken van het belang van goede arbeidsomstandigheden zijn cruciaal. Dat was de rode draad in de gesprekken en presentaties tijdens de bijeenkomst ‘Duurzaam fysiek werk: Kan het niet anders?’ op 1 november 2016 bij Technische Unie in Alphen aan den Rijn.

Lees hier het volledige verslag

Nieuwe factsheet Fysieke Belasting 2016

Fysieke belasting is naast psychosociale arbeidsbelasting nog altijd de belangrijkste oorzaak van beroepsziekten en verzuim. Van alle werknemers moet 42% fysiek belastend werk doen. Van alle verzuimdagen is 34% te wijten aan werkgerelateerde klachten aan het bewegingsapparaat. Deze factsheet bevat de meest actuele cijfers!

Een leven lang gezond bij Gouda Vuurvast Services

Gouda Vuurvast Services B.V. is gespecialiseerd in de vuurvaste bekleding van onder andere ovens. De werkzaamheden bestaan voornamelijk uit het slopen van stenen, het spuiten en storten van beton en het opnieuw bemetselen van de ovenwanden met vuurvaste stenen. Vormen van belasting zijn het tillen van stenen maar ook van andere materialen (gereedschap, zakken) en het werken in ongemakkelijke houdingen. Arie van Vliet, directeur Gouda Vuurvast Services B.V., vertelt over de aanpak: 'Mijn insteek is dat iedereen gezond zijn pensioen in moet gaan. Mijn vader heb ik verloren door o.a. blootstelling aan asbest in de bouw, daardoor ben ik extra gemotiveerd om aandoeningen die niet meteen zichtbaar zijn te voorkomen.'
Lees verder >>

Verslag bezoek Binder Groenprojecten 16 juni

Op donderdag 16 juni vond de tweede Pay It Forward bijeenkomst van dit jaar plaats, bij Binder Groenprojecten te Poortugaal. Binder Groenprojecten is een innovatieve hovenier. In 2015 won het bedrijf de Gezond en Vitaal Werken Prijs van Stigas. Binder heeft circa 50 medewerkers en is gespecialiseerd in het aanleggen van nieuwbouwtuinen, het renoveren van bestaande tuinen en het onderhoud van openbaar groen. Werk waarbij fysieke belasting komt kijken. Lees hier het volledige verslag >>

Nieuwe Goede Voorbeelden

Recent hebben we twee nieuwe voorbeelden toegevoegd aan onze collectie. Hoveniersbedrijf Binder Groenprojecten deelt hoe zij structuur met cultuur combineren om de fysieke belasting aan te pakken. Veldhuis advies heeft gerichte acties genomen om te werken aan het geluk en de vitaliteit van de medewerkers, waarbij minder zitten centraal staat.
Lees hier het voorbeeld van Binder
Lees hier het voorbeeld van Veldhuis Advies
Kijk hier voor meer goede voorbeelden

Terugblik bedrijfsbezoek Kawasaki

Op 3 maart bezochten meer dan 35 deelnemers uit 25 verschillende bedrijven het Europees distributiecentrum van Kawasaki te Vianen. Het distributiecentrum is een dochter van Kawasaki Heavy Industries, een  Japans conglomeraat van bedrijven. In het magazijn van Kawasaki verzamelen circa 40 medewerkers motoronderdelen voor de dealers in Europa. 'Het is dus een relatief klein bedrijf binnen een groot internationaal concern', aldus Dick van Honk, manager van het distributiecentrum. Lees hier het verslag >>