TNO Fysieke belasting

FYSIEKE BELASTING

beoordelen, aanpakken en kennis delen

Nieuws

Netwerk voor Duurzaam Fysiek Werk: 4e Landelijke dag bij PostNL

De netwerkbijeenkomst Fysiek Werk: Wat Werkt? vindt plaats op dinsdag 26 september van 13.00 - 17.00 uur bij PostNL in Hoofddorp. Tijdens deze bijeenkomst worden wetenschap en praktijk samengebracht. Wat weten we uit onderzoek en wat is de ervaring van bedrijven en organisaties? Door de kennis van nu te bundelen, leren we ‘wat werkt’ op het gebied van fysiek werk en welke uitdagingen er zijn voor de toekomst. Wat kun je als werkgever en werknemer doen om duurzame inzetbaarheid te bevorderen? Hoe krijg je de werknemers mee? Hoe borg je de aanpak? Er zijn nog plekken over dus u kunt zich alsnog aanmelden. Graag delen wij het programma met u. 

13.30 uur – Inloop van de deelnemers

14.00 uur – Welkom door de gespreksleider Marijke Roskam & opening door Esther de Kleuver (directeur Gezond en Veilig Werken)

14.10 uur – Interview met PostNL

14.25 uur – Presentatie door Marcel Bullinga met ruimte voor vragen
Ben jij futureproof? Zijn wij overbodig over 10 jaar? Trendwatcher en futurist Marcel Bullinga neemt ons tijdens de bijeenkomst mee in zijn visie over de toekomst. In 10 vragen voor de toekomst schetst hij een beeld over fysiek werk en de beroepen van de morgen. 

14.50 – Ruimte voor vragen 

15.00 uur – Start tafelsessies ronde 1
Per tafel wordt er een thema besproken aan de hand van een vraag, geïntroduceerd door een expert/werkgever. Een aantal voorbeelden: PostNL, Nissan, Bilderberg, Bergschenhoek Groep, Sligro Food Group, Stichting IZZ en Engie.

15.45 uur – Korte pauze

16.00 uur – Start tafelsessies ronde 2

16.45 uur – Centrale discussie en plenaire afsluiting

17.15 uur – Einde bijeenkomst en netwerkborrel

Wij hopen van harte dat u samen met ons wil meedenken over de visie op fysiek werk voor de komende jaren. Binnenkort ontvangt u meer informatie over het programma. Graag tot 26 september

Het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid
TNO
Buro voor Fysieke Arbeid

cartoon

Winnaars winactie week van de RI&E

Tijdens de week van de RI&E (12-16 juni) maakten gebruikers van de Checklist Fysieke Belasting kans op mooie prijzen. Onder de invullers gedurende die week werden een activity tracker en een zitbal verloot. De gelukkigen hebben inmiddels persoonlijk bericht ontvangen. Robert Bernard van Gemeente Amsterdam won de zitbal en Suzanne Keller van Americol BV de activity tracker.

De checklist is te vinden op www.fysiekebelasting.tno.nl en is gratis beschikbaar. De checklist kan gebruikt worden om op een eenvoudige en snelle manier inzicht te krijgen in de risico’s op lichamelijke klachten. De resultaten geven een overzicht van mogelijke knelpunten zodat je op een efficiënte manier bij de belangrijkste punten terecht komt en direct aan de slag kunt met het zoeken en implementeren van maatregelen.

 

Terugblik Pay-it-Forward bijeenkomst bij Loders Croklaan

Fysiek zwaar werk, hoe ga je daar als werkgever goed mee om? Welke maatregelen moet je als bedrijf nemen om de fysieke belasting van werknemers te verminderen? Hoe verander je het gedrag van je werknemers en hoe kunnen overheid en branchepartijen een effectieve aanpak ondersteunen?

Het thema fysiek zwaar werk werd besproken tijdens de netwerkbijeenkomst Fysiek Werkt: Wat Werkt?, georganiseerd door het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid samen met TNO, het Nederlands Focal Point voor Veiligheid en Gezondheid op het Werk en Buro voor Fysieke Arbeid. De locatie: Loders Croklaan in Wormerveer.

Lees het complete verslag hier >>

Save the date Fysiek Werk: Wat werkt?

Aankondiging

Welke invloed heeft langdurig fysiek werk op het lichaam? Hoe ga je om met ploegendiensten? Wat kun je als werkgever en werknemer doen om duurzame inzetbaarheid te bevorderen? We nodigen u als ervaringsdeskundigen uit om uw kennis te delen met wetenschappers en andere werkgevers tijdens de netwerkbijeenkomst Fysiek Werk: Wat werkt? op donderdagmiddag 15 juni.
 
Bij Loders Croklaan (producent van speciale vetten) in Wormerveer, winnaar van de Goede Praktijken Competitie, praten we met u en andere werkgevers over de invloed van langdurige blootstelling aan fysiek zwaar werk. Zo experimenteert Loders Croklaan met duo- en triobanen zodat ook oudere werknemers met fysiek werk in ploegendiensten duurzaam inzetbaar blijven. De bijeenkomst wordt geleid door oud BNR-presentatrice Marijke Roskam.
Op basis van uw ervaringen en actuele wetenschappelijke kennis willen we de komende maanden gezamenlijk toewerken naar een manifest waarmee andere werkgevers geïnspireerd en geactiveerd worden om aan de slag te gaan met duurzaam fysiek werk.
 
We hopen dat u donderdag 15 juni ook uw kennis met ons en de andere aanwezigen wilt delen. Binnenkort ontvangt u meer informatie over het programma. Hopelijk tot dan!

Schrijf u hier nu alvast in!

 

PIF bijeenkomst ENGIE 9 maart 2017

Op donderdag 9 maart 2017 vond de eerste Pay It Forward bijeenkomst van dit jaar plaats, bij ENGIE Centrale Prefabricage in Dordrecht. ENGIE is onderdeel van ENGIE Services, een technisch dienstverlener voor onder andere de (petro)chemie, industrie, pharma, marine en offshore. ENGIE produceert in haar verschillende grote werkplaatsen skidbouw, installatieonderdelen, leidingen, vaten en tanks. In de werkplaats bij ENGIE’s Centrale Prefabricage werken zo’n 100 à 120 lassers en fitters.

Een veertigtal bedrijven wisselde van gedachten over het thema 'Een bronaanpak in de werkplaats'. Lees hier het volledige verslag >>

Factsheet Langdurig Zitten

In deze factsheet staan recente Nederlandse en Europese cijfers op een rij. Nederlanders zitten veel, in vergelijking met andere EU-landen zelfs het meest. Een derde tot de helft van het zitten gebeurt op het werk. Dit heeft negatieve gevolgen voor de gezondheid. Er zijn verschillende manieren om hier iets aan te doen. Lees meer in de factsheet!

Terugblik bijeenkomst 1 november 2016: ā€˜Duurzaam fysiek werk: Kan het niet anders?ā€™

Om initiatieven op het gebied van duurzame inzetbaarheid succesvol te maken, is het belangrijk om medewerkers er nauw bij te betrekken. Continue communicatie en het voortdurend duidelijk maken van het belang van goede arbeidsomstandigheden zijn cruciaal. Dat was de rode draad in de gesprekken en presentaties tijdens de bijeenkomst ‘Duurzaam fysiek werk: Kan het niet anders?’ op 1 november 2016 bij Technische Unie in Alphen aan den Rijn.

Lees hier het volledige verslag

Nieuwe factsheet Fysieke Belasting 2016

Fysieke belasting is naast psychosociale arbeidsbelasting nog altijd de belangrijkste oorzaak van beroepsziekten en verzuim. Van alle werknemers moet 42% fysiek belastend werk doen. Van alle verzuimdagen is 34% te wijten aan werkgerelateerde klachten aan het bewegingsapparaat. Deze factsheet bevat de meest actuele cijfers!

Een leven lang gezond bij Gouda Vuurvast Services

Gouda Vuurvast Services B.V. is gespecialiseerd in de vuurvaste bekleding van onder andere ovens. De werkzaamheden bestaan voornamelijk uit het slopen van stenen, het spuiten en storten van beton en het opnieuw bemetselen van de ovenwanden met vuurvaste stenen. Vormen van belasting zijn het tillen van stenen maar ook van andere materialen (gereedschap, zakken) en het werken in ongemakkelijke houdingen. Arie van Vliet, directeur Gouda Vuurvast Services B.V., vertelt over de aanpak: 'Mijn insteek is dat iedereen gezond zijn pensioen in moet gaan. Mijn vader heb ik verloren door o.a. blootstelling aan asbest in de bouw, daardoor ben ik extra gemotiveerd om aandoeningen die niet meteen zichtbaar zijn te voorkomen.'
Lees verder >>

1 november: Bijeenkomst Duurzaam Fysiek Werk: Kan het niet anders?

Fysieke belasting is naast psychosociale arbeidsbelasting de belangrijkste oorzaak van beroepsziekten en verzuim. Fysieke, of lichamelijke, belasting vormt daarmee een belemmering voor een duurzame gezonde en productieve inzet van medewerker. Naast persoonlijke gevolgen zorgt dit voor extra verzuimkosten die oplopen tot 800 miljoen euro per jaar.
De bijeenkomst Duurzaam Fysiek Werk op 1 november is helaas vol. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met duurzameinzetbaarheid@bkb.nl.